Ik heb alle accomodaties bezocht die rondom de ijsroutes liggen. Genoeg varieteit en allemaal voldoen ze ruim aan de standaarden die we in Nederland gewend zijn. Uiteraard zijn ze gebouwd van hout en hebben altijd een finse sauna. De blokhutten zijn voor 4, 6, 8, 10 en zelfs 12 personen. En zoals de finnen gewend zijn, zijn ze lekker warm van binnen. De accomodaties verschillen uiteraard qua ligging en luxe. De een is makkelijker bereikbaar met openbaar vervoer dan de andere. Ik heb de linkjes naar de betreffende websites opgenomen in de artikeltjes, die ik hierover heb geschreven. De websites zijn ook in het engels. Gebruik de vergelijkingstabel om een keuze te maken welke accomodatie voor jouw groep het meest geschikt is. Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. als je vragen hebt of als je wilt dat ik de boeking verzorg.

Om tot een goeie keuze te komen is het handig om de accomodaties te kunnen vergelijken. Voor het ontbijt, de lunch en het diner betaal je standaard ongeveer hetzelfde. De prijzen liggen allemaal onder de 10 euro voor ontbijt en lunch en 20 euro voor een diner. Fullboard (ontbijt/lunch en diner) is dus ongeveer 40 euro. Half board (ontbijt en lunch) is ongveer 20 euro. Je kunt dit bij alle accomodaties als optie erbij nemen. De bijdrage voor het gebruik van de ijsroute is 8 euro per dag of 22 euro per week. Als je 20 euro afspreekt gaan ze ook akkoord. :-)

  Bereikbaar OV Blokhut 4p Blokhut 6p Blokhut 8p Blokhut 10p Hotelkamer 4p
Harjun Portti trein 100-125 165 165-190 - -
Järvisydän niet - 199 - 400 224
Oravi trein/bus+shuttle 155 - - 220 105

! de prijzen zijn per nacht per blokhut/hotelkamer obv 4 nachten.

Website BB Savonlinna
Bed and Breakfast Savonlinna is gerealiseerd in het oude treinstation in het centrum van Savonlinna, op 5 minuten loopafstand van het autobusstation en 10 minuten van het nieuwe treinstation. Eigenaar Heikki zorgt voor schone lakens en ontbijt en geeft tips in het engels. Prijzen vanaf 35 euro pppn.
Website Harjun Portti
Harjun Portti ligt aan het spoor en dichtbij station Retretti. De accomodatie bestaat uit een benzinestation, restaurant, winkeltje en een aantal blokhutten. Ze verzorgen de ijsroute over de meren rond Puruvesi. Een van de grotere meren in het Saimaa-gebied met het zuiverste water. De route die netjes wordt schoongehouden beslaat 15 km en gaat behalve over Puruvesi over kleinere meertjes, tussen eilandjes door. Dichtbij ligt het dorpje Punkaharju. Bezienswaardig is onder andere het arboretum en bosmuseum Lusto. Groot voordeel is de nabijheid van he station. Je kunt eenvoudig een ticket kopen van Helsinki-Vantaa (dat is het vliegveld) naar station Retretti.
Website Järvisydän

Hotel en Spa resort Järvisydän i sgelegen in de heuvels van Rantasalmi. Hier begint de ijsroute van 40 km over het grote meer en natuurreservaat Linnansaari. Zoals de naam aangeeft is het een luxe accomodatie, naast kleinere 4 of 6 persoons blokhutten hebben ze grotere moderne landhuizen voor 10 personen waar 5 dubbele hotelkamers zijn ondergebracht. Tevens hebben ze een hotel met een zeer robuuste en pittoreske uitstraling met 1,2,3,4-persoonskamers en suites en en heus penthouse. Daarnaast een restaurant en SPA faciliteiten. De blokhutten bevatten een sauna, maar als je in een hotelkamer zit moet je de sauna apart reserveren. Nadeel van het resort qua verbinding is de afstand tot het dichtsbijzijnde openbaar vervoer, ongeveer 50 km. Alleen buscharter of huurauto brengt je bij dit resort. Taxi kan natuurlijk ook, maar de taxi's in Finland zijn schreeuwend duur.

Website Oravi Village
Oravi Village ligt aan het meer Linnansaari. Het einde (of begin) van de ijsroute van 40km over het meer. Aan de overkant ligt Rantasalmi waar het Järvisydän Resort is. Beide accomodaties werken nauw samen. Behalve blokhutten heeft Oravia Village een appartementhotel, een restaurant en een shop. Oravi is niet per openbaar vervoer bereikbaar, maar er zijn afspraken met een taxibedrijf gemaakt waarbij een 4-persoons taxi voor 60 euro shuttelt. Bij meerdere personen wordt een busje gereserveerd voor 15 euro per persoon.