Finland is niet makkelijk en goedkoop bereikbaar per auto. Een roadtrip via zweden of de baltische staten is natuurlijk geweldig, maar niet in de winter. Verkijk je ook niet op de kosten. Je hebt tolwegen en bruggen, veerboten en je moet eigenlijk wel een keer overnachten. Al met al trek ik voor een enkele reis met de auto van Nederland naar Finland 650 euro uit. Vliegen is sneller en goedkoper, zeker als je voor een paar dagen gaat. Je hebt dan weinig spullen nodig. Wat de vliegportalen bijna altijd als optimaal weergeven is Finnair en KLM. Het goedkoopste en erg comfortabele vliegtijden. Flybe verzorgt een binnenlandse vlucht op Joensuu en deze kun je via Finnair boeken. Base Airlines verzorgt binnenlandse vluchten tussen Helsinki en Savonlinna, deze moet je apart boeken. De kosten voor een vliegretour naar Helsinki beginnen bij 150 euro. Deze stijgen uiteraard naarmate de dag van reizen dichterbij komt. Voor een binnenlandse vlucht moet je ongeveer 100-120 euro extra rekenen. Dit is overigens net zo duur als de treinretour zonder de kortingen.
Niet al te duur, (vanaf 150 euro retour Amsterdam - Helsinki) en vliegt een paar keer per dag rechtstreeks op Helsinki. De beste vluchten qua tijden als je gaat doorreizen zijn vluchtnummerheen: KL1167 en -terug; KL1170.
Elke dag vanaf vliegveld Schiphol naar Helsinki. Optimale reistijden en als je ook de binnenlandse vlucht van Helsinki naar Joenssu boekt heb je het voordeel dat de bagage rechtstreeks mee en vertraging of missende vlucht is voor rekening van de vliegtuigmaatschappij. Prijzen beginnen bij 150 euro vv. De beste vluchten qua tijden als je gaat doorreizen, vluchtnummerheen: AY3222 en -terug:AY845. De vlucht naar Helsinki duurt ruim 2 uur en de binnenlandse vlucht 50 minuten.
Dochtermaatschappij van KLM, goedkoop, maar vliegt vroeg waardoor je waarschijnlijk voor de terugreis een overnachting moet boeken in Helsinki. Geen straf, maar verhoogt je budget weer wat.
Verzorgt 2 vluchten per dag tussen Helsinki en Savonlinna. Echter niet het gehele jaar door en niet in het weekend. Prijzen beginnen bij 49 euro enkele reis. De service is uitstekend en de aansluitingen zijn optimaal.

Helaas vliegt Ryanair niet meer van Weeze naar Lappeenranta. Ryanair vliegt nog wel naar Tampere in Finland vanuit Bremen of Frankfurt. Niet echt een geweldige verbinding. Beter is om van Eindhoven of Weeze naar Stockholm in Zweden of Tallin in Estland te vliegen. Je kunt dan de veerboot nemen naar Helsinki of Turku. Op deze manier kun je goedkoop een tweetal mooie steden bezoeken. Neem lekker een goedkoop appartementje bij AirBNB. :-)